arbuziaki.pl

Blog tematyczny o edukacji, lifestyle'u i DIY.

Lifestyle

Ślimaczki z fetą i szpinakiem, czyli śniadanie z ciasta francuskiego

Ślimaczki z fetą i szpinakiem, czyli śniadanie z ciasta francuskiego

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, więc koniecznie musi być pożywny. Niektórzy wolą zjeść coś na słodko inni na słono. Co w takim razie wybrać? Śniadanie z ciasta francuskiego jest idealnym wyborem. Można przyrządzić je w dwóch wersjach w zależności od naszych upodobań. W naszym artykule podpowiemy sprawdzony przepis na słone śniadanie.

Śniadanie z ciasta francuskiego — duet fety i szpinaku

Nie każdy może lubi tego typu połączenia, ale ciasto francuskie sprawdza się idealnie w słonej wersji. Połączeń jest wiele i można dosłownie bawić się smakami. Oto przykład jednej smakowitej opcji, a mianowicie ślimaki z ciasta francuskiego wypełnione fetą i szpinakiem.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 kostka fety
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Połączenie niewielkiej ilości klasycznych składników sprawi, że zjemy naprawdę ciekawe i pożywne śniadanie.

Jak przygotować ślimaki z ciasta francuskiego?

To danie zajmie nam zaledwie 40 minut razem z pieczeniem. Czemu więc nie spróbować?

  1. Na patelni podsmaż cebulkę. Następnie dodaj szpinak, gdy już zmięknie, wrzuć pokrojoną w kostkę fetę i wymieszaj.
  2. Dodaj przyprawy i połącz składniki
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 C.
  4. Rozłóż ciasto na płasko i wylej masę. Łyżką wyrównaj całość i zacznij zwijać tak, by utworzyło roladkę. 
  5. Ostrym nożem pokrój ciasto na około 15 kawałków. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Smacznego!

Prosty przepis na roladki z ciasta francuskiego gotowy. Danie można podawać na ciepło i na zimno, więc jest to dobry sposób również na śniadanie do pracy lub do szkoły. Wypróbuj i przekonaj się! 

Udostępnij