Nowy rok rozpoczynamy na blogu kulinarnie. Bedzie słodko, kolorowo i smacznie. Chciałam się z Wami podzielić przepisem na ciasto leśny mech ze szpinakiem, które charakteryzuje się pięknym zielonym kolorem. A zawdzięcza go właśnie szpinakowi. Nie obawiajcie się- jest on tu zupełnie niewyczuwalny. Jest to więc wspaniały sposób na przemycenie go do diety maluchom, które to zazwyczaj za tym zielskiem nie przepadają.
Ciasto leśny mech ze szpinakiem-składniki
Przyznam, że to jak wygląda podoba się szczególnie najmłodszym właśnie. Choć i stół zdobi rewelacyjnie więc i dla gości jest jak znalazł. Robi się go w miarę szybko a jego wykonanie nie należy do najtrudniejszych. Jest delikatnie orzeźwiające o wyraźnym cytrynowym smaku.
Do wykonania ciasta potrzebujesz:
-2,5 szklanek mąki krupczatki
-4 jaj
-1 szklanki cukru
-200 ml oleju
-małej łyżeczki aromatu cytrynowego
-1/2 łyżeczki sody
-2 łyżeczek proszku do pieczenia
-30 dag świeżego szpinaku
Aby wykonać krem:
-400 ml śmietanki 30%
-8 łyżek przegotowanej letniej wody
-4 łyżeczek żelatyny
– 4 łyżek cukru pudru
– skórka z 1 cytryny
– cukru waniliowego (16g)
Do nasączenia ciasta:
-100 ml herbaty posłodzonej, z dodatkiem soku z 1 cytryny
Do udekorowania:
– pestek granatu
Ciasto leśny mech ze szpinakiem- jak wykonać?
Szpinak dokładnie umyj, odsącz i zmiel w blenderze. Suche składniki na ciasto zmieszaj ze sobą. Jaja ubij z cukrem do białości. Następnie powoli wlewaj olej, cały czas mieszając szpatułką. Dodaj również aromat oraz szpinak. Wymieszaj. Mąkę wsypuj bardzo powoli non stop mieszając. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę. Ja użyłam do tego okrągłej blaszki o średnicy 25cm.
Kiedy ciasto się upiecze wyłącz piekarnik i delikatnie uchyl drzwiczki, by powoli ostygło. Jeśli wyciągniesz go od razu może opaść. Po tym czasie nożem oddziel brzegi i wyjmij z blaszki. Przestudzone przekrój poziomo na pół. Górną część skrusz dokładnie w dłoniach. Dolny blat włóż ponownie do blaszki i nasącz ponczem.
Teraz pora na wykonanie kremu.
Żelatynę zalej wodą i odstaw do napęcznienia na kilka minut. Następnie podgrzej ją do całkowitego rozpuszczenia (nie dopuść jednak do zagotowania). Śmietanę z cukrami ubij na sztywno. Wlej przestudzoną żelatynę ciągle miksując. Wsyp skórkę cytrynową. Gotową masę wyłóż na blat ciasta, wyrównaj i posyp pokruszoną jego częścią. Udekoruj według uznania, np. pestkami granatu. Schłódź przez około 2 godziny. I…ciesz się jego błogim smakiem. Gotowe! 🙂



