Tak mnie natchnęło przed świętami na wyszperanie z szafy starego zeszytu z przepisami. Pół wieczora spędziłam na przewertowaniu jego kartek, które kiedyś zresztą sama zapisałam. Tym sposobem natknęłam się na całkowicie przeze mnie zapomniane ciasto miętusek. Jeśli lubicie smak i aromat mięty w słodyczach to przepadniecie na dobre. Moim chłopcom tak posmakowało, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia do wpisu 😉 To idealne ciasto na święta, ale nie tylko.
Przy okazji koniecznie zajrzyjcie także po przepisy na inne moje ciasta, m.in. po przepis na ciasto Pani Walewska (pychotkę), która cieszy się ogromną popularnością na naszym blogu.
Ciasto miętusek – składniki:
Ciasto:
-3/4 szklanki mąki pszennej
-niepełna szklanka cukru
-czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki kakao
-5 jajek
Masa budyniowa:
-2 śmietankowe budynie
-300g intensywnie zielonych landrynek miętowych
-3 łyżki cukru
-150 g masła
-3 szklanki mleka (szklanka ma u mnie pojemność 250ml)
Masa galaretkowa:
-2 galaretki o smaku agrestowym
-2 łyżki cukru
-500 ml słodkiej śmietanki kremówki 30% lub 36%
Przydadzą się także:
-listki świeżej mięty do dekoracji
-tabliczka gorzkiej czekolady
-duża paczka herbatników
Wykonanie – krok po kroku:
Ciasto:
Jajka należy ubić z cukrem do białości. Następnie należy dodawać po jednej łyżce mąki ciągle powoli mieszając. Na końcu wsypać proszek do pieczenia oraz kakao i dokładnie wymieszać.
Teraz należy przygotować blaszkę. Moja ma wymiar 26x35cm. Dokładnie wysmaruj ją tłuszczem, np margaryną i rozłóż papier do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170″C przez około 30 minut.
W międzyczasie 2 galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzącej wody i pozostaw do ostygnięcia. Pamiętaj jednak by nie dopuścić do całkowitego stężenia. Galaretka powinna być gęstniejąca, ale płynna.
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka zagotuj z cukrem. Do pozostałego mleka wsyp budyń i dokładnie rozmieszaj. Wlej go do wrzącego mleka cały czas mieszając. Zagotuj i odstaw.
Landrynki rozpuść w rondelku wlewając do nich nieco mniej niż połowę szklanki wody, non stop energicznie wszystko mieszając. Powstały w ten sposób syrop przelej do budyniu, dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Masło ubij do białości. Pod koniec cały czas miksując dodawaj po jednej łyżce budyniu miętowego.
Masę wyłożyć na ciasto. Ułożyć na to herbatniki.
Masa galaretkowa:
Śmietanę ubić z cukrem. Dodawać po jednej łyżce zimnej galaretki ciągle miksując. Wylać na herbatniki. Na koniec wierzch udekorować startą na tarce czekoladą. Schłodzić, najlepiej całą noc, w lodówce.
Ciasto „miętusek” najlepiej smakuje na drugi dzień, zimne, najlepiej prosto z lodówki.



