Sezon na truskawki i rabarbar właśnie się zaczyna. Dlatego też w naszej kuchni nie brakuje potraw z ich udziałem. Dziś pokażę Wam szybki i najprostszy jaki znam przepis na ciasto z rabarbarem i truskawkami. Jest mega delikatne, wilgotne, puszyste i owocowe. Nie jest za słodkie. A owoce doskonale współgrają z resztą. Do tego ładnie się prezentuje. Ma tylko jedną wadę. Znika z talerzy prędkością światła. Z jego zrobieniem poradzi sobie dosłownie każdy. Nawet nieco starsze dziecko pod okiem kogoś dorosłego. Mnie niesamowicie kojarzy się z latem i wakacjami. Idealne też do kawki czy herbatki.
Ciasto z rabarbarem i truskawkami – składniki:
-4 jajka
-1 i 3/4 szklanki przesianej mąki pszennej (szklanka ma u mnie pojemność 250ml)
-niepełna szklanka cukru drobnoziarnistego do wypieków
-pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego (może być też roztopiona i przestudzona margaryna)
-cukier puder do posypania
-łyżeczka proszku do pieczenia
-po 15-20dag truskawek i rabarbaru
Wykonanie:
Truskawki obieram z szypułek i dokładnie myję. Kroję na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości truskawek). Rabarbar oczyszczam, myję i kroję na około centymetrowe kawałki.
Jajka ubijam w całości z cukrem do białości na puszystą pianę. Kiedy są już dokładnie ubite powoli partiami cienką strużką nadal miksując jednak już na niższych obrotach dolewam olej.
Kolejno wsypuję mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksuję krótko, tylko do dokładnego wymieszania się składników (na najniższych obrotach miksera), aż ciasto stanie się gładkie.
Blaszkę (moja ma wymiar 21x21cm- mierzona od spodu) wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. A na jego wierzch układam wcześniej przygotowany rabarbar i truskawki.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180″C przez około 35 minut do zrumienienia. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.
Zamiast truskawek i rabarbaru możecie oczywiście użyć innych sezonowych owoców. Na przykład malin, jagód, borówek lub czereśni. Możecie również całość przed włożeniem do piekarnika posypać kruszonką.
Kubek- do kupienia tutaj – klik



