Jest w naszym domu takie danie, które uwielbiają miłością szczerą wszyscy domownicy. To domowa pizza włoska, którą dość często przygotowuję na obiad. Zawsze robię ciasto z podwójnej porcji, bo to czego nie zjemy od razu wkładam do lodówki i mamy szybką kolację gotową. Ten przepis na pizzę dostałam od pewnej znajomej, która jest mistrzem jeśli chodzi o wszelkie gotowanie i pieczenie a wszystko co upiecze to nie przesadzając istne niebo w gębie. I tak było i tym razem, bo pizza z tego przepisu wychodzi niesamowita. Jedyną „trudnością” w jej zrobieniu jest to, że ciasto musimy zagnieść minimum 24 godziny wcześniej (a najlepiej nawet 4 dni), by zdążyło dojrzeć. Jeśli opcja jaką lubicie to pizza na cienkim cieście wystarczy ją jedynie cieniej rozwałkować. My zaś wolimy opcję nieco grubszą, dlatego nasza wersja jest trochę grubsza. Ale to już kwestia gustu. Ja osobiście uwielbiam ciasto na pizzę z tego przepisu.
Domowa pizza na cienkim cieście i suchych drożdżach
Ciasto na pizzę włoską z tego przepisu tak jak wspomniałam Wam wcześniej robimy 1-4 dni wcześniej. Dobrze wyrobione musi poczekać w lodówce. Dobrze je zamknąć w szczelnym pojemniku (by nie wysychało) 2-3 razy większym, bo ciasto zwiększy swoją objętość. Do jego zrobienia używa się suchych drożdży. Z naszego przepisu na pizzę wyjdzie Wam dwa spore placki ( pizza na cienkim cieście) lub dwa małe (jeśli chcecie grubą wersję).
Ten właśnie przepis na pizzę to nasz ulubiony i jestem pewna że jeśli go wypróbujesz, będziesz robić go nie raz. Tak przy okazji zapraszam Cię również po inne nasze przepisy, np. na najpyszniejsze lody jakie jadłam – z tego przepisu.
Domowa pizza – składniki:
Składniki na ciasto na domową pizzę dojrzewającą
-450 mąki pszennej (najlepsza wychodzi z mąki typ 500 lub 600)
– łyżka soli
-1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży
-łyżka cukru
-2 łyżki oliwy z oliwek
-300 ml wody letniej
Składniki na sos do pizzy
-słoik/puszka przecieru z pomidorów.
-czosnek (dwa małe ząbki)
– oregano, zioła prowansalskie, bazylia do smaku wedle uznania
-sól
-odrobina cukru
– łyżka oliwy z oliwek
Składniki na sos czosnkowy (podobno robię najlepszy pod słońcem)
-kubek kwaśnej śmietany
-czosnek (ze 3 małe ząbki)
-czosnek w proszku
-odrobina cukru
-sól do smaku
-zioła prowansalskie lub oregano
Dodatki do pizzy (tu pełna dowolność)
-mozarella w kulce
-ser żółty (typowo do pizzy np mozarella)
-pieczarki ( ja kroję je wcześniej w plasterki i odgotowuję)
-szynka, np parmeńska
-pomidory (mogą być koktajlowe)
-oliwki
-cebula
-ananasy
-kawałki grillowanego kurczaka
-cebula
-rukola
Domowa pizza – jak ją przygotować?
Ciasto na pizzę: na 1-4 dni poprzedzające pieczenie pizzy:
Mąkę przesiej. Dodaj suche drożdże, sól oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Następnie powoli dolewaj wodę oraz oliwę, cały czas mieszając. Dokładnie wyrób ciasto, do momentu kiedy nie będzie się już przyklejało do rąk. Podziel na dwie części. Odstaw do lodówki zamknięte w pojemnikach na minimum 1 dzień.
Przygotowanie sosu pomidorowego do pizzy:
Czosnek pokrój drobniutko i podsmaż krótko na małym ogniu na oliwie. Uważaj aby go nie przypalić, bo szybko robi się gorzki. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, ziołami oraz cukrem. Zestaw z ognia i poczekaj aż wystygnie.
Sos czosnkowy: przygotuj kilka godzin wcześniej:
Historia tego przepisu sięga jeszcze czasów kiedy studiowałam w Lublinie. Mieszkałam wtedy na Starówce i uwielbiałam zajadać się pizzą z jednej z pobliskich restauracji. Szczególnie smakował mi sos, który do niej podawano. Latami próbowałam go odtworzyć, aż… w końcu mi się chyba udało. Jego wykonie jest naprawdę bardzo proste.
Wystarczy zmieszać bardzo drobniutko posiekać czosnek lub przecisnąć go przez praskę i zmieszać wszystkie składniki. Celowo nie podaję Wam proporcji przypraw, bo to już kwestia Waszych upodobań. Pamiętaj jednak by nie przesadzić z „ostrością” bo sos musi się „przegryźć”najlepiej kilka godzin by miał czas na wydobycie się smaku i aromatu czosnku. I wtedy na pewno stanie się bardziej pikantny.
Ciasto na pizzę:
Ciasto wyjmij z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem bo się ogrzało. Uformuj kulę, połóż na stolnicy i rękami twórz okrąg. Możesz delikatnie użyć wałka, ale starając się by nie niszczyć pęcherzyków powietrza. Kształt pizzy z łatwością robi się w formie do pieczenia pizzy.
Następnie posmaruj sosem pomidorowym ciasto. Posyp startym serem i rozłóż ulubione dodatki. To ulubiony etep moich chłopaków bo każdy może zrobić taką pizzę jaka najbardziej mu odpowiada. A wiadomo samodzielnie wykonane potrawy smakują najlepiej. My np. pół pizzy robimy z pieczarkami, które uwielbia Marcinek a drugie pół wedle upodobań Jasia już bez nich. Tym samym każdy ma taką wersję jaką najbardziej lubi.
Gra Kucharz
Gdy zaś zabawa w kucharzy przypadnie do gustu Waszym pociechom z pewnością spodoba im się gra rodzinna Kucharz. To rodzinna gra planszowa, przy której miło spędzamy ostatnio chwile. Tak naprawdę w grze Kucharz znajdziecie trzy opcje gry.
Pierwsza, czyli Kuchenny wyścig, polega na tym że gracze otrzymuję po 3 karty z przepisami. Tym samym każdy z graczy staje się kucharzem, a jego zadaniem jest jak najszybsze zdobycie żetonów ze składnikami które potrzebne są do wykonania danej potrawy, zgodnie z przepisem na karcie.
Druga opcja gry (na odwrocie planszy) to gra pt. Tajemniczy przepis. Tutaj gracze ścigają się, by jak najszybciej dotrzeć do mety, po drodze omijając kuchenne pułapki.
Trzecia gra nosi tytuł Gra w pamięć. Ta rozgrywka wymaga przede wszystkim koncentracji oraz uwagi. Zadaniem graczy jest odnalezienie żetonów pasujących do kart zaginionych składników.
Tytuł: Kucharz
Autor: Katarzyna Szumowska
Wydawnictwo: Zielona Sowa
A Wy macie swój ulubiony przepis na pizzę? Z jakimi dodatkami najbardziej ją lubicie? Dajcie znać w komentarzach.



