Jako, że już dawno nie było postu kulinarnego, a Święta i czas bezkarnego łasuchowania za pasem, mam dla Was przepis na ciacho, które jest super dekoracją świątecznego stołu. Obiecałam wczoraj Marcinkowi, że coś dziś rano upichcimy i nie było odwrotu. A nie było łato, bo Jasiowi chyba idą kolejne ząbki, bo marudzenie osiągnęło znów poziom master. Nie pytajcie mnie tylko o czas przygotowania, bo ten dla bezdzietnych jest przyjemnie krótki- akurat na wizytę niespodziewanych gości, ale w moim przypadku należy doliczyć godzinę na odgruzowanie mieszkania i doprowadzenie go do stanu używalności- chłopcy kiedy piekłam moje ciacho, nie nudzili się, byli w pokoju cichutko, a każda mama wie że przedłużająca się cisza w przypadku dzieci nie wróży nic dobrego 😉 Na tapecie więc: drożdżowa gwiazda!
Drożdżowa gwiazda, a co to takiego?
Tak czy owak dzisiaj będzie na słodko. To makowiec, ale nie taki tradycyjny, a zrobiony z ciasta drożdżowego w kształcie gwiazdy. Właściwie to zamiast maku możecie użyć budyniu, nutelli (jak my dziś), czy konfitur- z tym, że wtedy nie będzie to już makowiec a Wasza wariacja smakowa- ale podpisuję się obiema rękami- na pewno będzie Wam smakować 😉 Całość nie jest za słodka, a jedyna trudność to dobre wyrobienie ciasta drożdżowego. Niech Was nie zwiedzie ta plecionka na wierzchu (orłem w pieczeniu nie jestem)- jej zrobienie jest banalnie proste. Zaraz Ci wszystko pokażę 🙂
Potrzebujesz:
- 30 g drożdży świeżych
- 60 g cukru
- 30 g masła
- nieco więcej niż połowy szklanki mleka
- 2 jajek+ 1 na roztrzepanie i posmarowanie całości
- nutelli, masy makowej (może być gotowa z puszki), lub konfitury
Wykonanie…
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
W 3-ech łyżkach mleka rozpuść drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę przesiej. Masło rozpuść, ostudź i dodaj do niego mleko. Jajka ubij z cukrem. Teraz wszystko razem wymieszaj i dobrze wyrób ciasto- powinno ładnie odchodzić od ręki i miski/stolnicy. Odstaw znów w ciepłe miejsce i poczekaj aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto podziel na 4 równe części. Wszystkie rozwałkuj na krążki takiej samej wielkości. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej pierwszy krążek ciasta. Posmaruj go nutellą/konfiturą lub makiem omijając brzegi. Powtórz czynność z drugim i trzecim plackiem.
Ostatnim krążkiem ciasta przykryj wszystko i pokrój jak tort na 16 kawałków, środek pozostawiając nie nacięty. Każdy z kawałków zawiń dwa razy. Jeden kawałek zawiń dwa razy w prawo, drugi dwa razy w lewo, itd. Następnie takie przekręcone kawałki połącz po dwa końcówkami. Rozmąć jajko, posmaruj całość i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 „C.
Jakbyście nie mogły rozgryźć mojego opisu odnośnie zawijania lećcie na tę stronę- tu pokazują krok po kroku co i jak, już na pewno nie będzie wątpliwości:)



