arbuziaki.pl

Blog tematyczny o edukacji, lifestyle'u i DIY.

Lifestyle

Gulasz po węgiersku — smaczny i łatwy przepis

Gulasz po węgiersku — smaczny i łatwy przepis

Gulasz po węgiersku to danie naprawdę proste w wykonaniu. Można przygotowywać je na specjalne okazje lub zwyczajny niedzielny obiad. Aromatyczne mięso w aksamitnym sosie dobrze sprawdzi się w towarzystwie placków ziemniaczanych lub kaszy, której rodzajów wiele. Wykonaj z nami ten wyśmienity gulasz wieprzowy i zaskocz znajomych.

Gulasz po węgiersku — składniki

Do wykonania gulaszu dla 4 osób będziesz potrzebować:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża marchewka
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 główkę czosnku
  • 5 łyżeczek papryki wędzonej
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • 4 liście laurowe

Przygotowanie 

  • Jako pierwsze przygotuj mięso i warzywa. Pokrój je w średnią kostkę. Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach, a cebulę pokrój w piórka. Paprykę poszatkuj w bardzo drobną kostkę. Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę.
  • W dosyć dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć do niej wcześniej przygotowane mięso. Gdy lekko się zarumieni, dodaj warzywa i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj czosnek i smaż przez minutę. Na koniec podlej wszystko wodą lub bulionem. 
  • Przyszedł czas na doprawienie dania. Po kolei dodaj: paprykę wędzoną, słodką i ostrą, wegetę i liście laurowe. Zamieszaj i duś kilka minut po przykryciem. Twoje danie jest gotowe! Podawaj je z plackami ziemniaczanymi lub kaszą.

Gulasz po węgiersku to naprawdę szybie i smaczne danie, które zaskoczy podniebienia każdego. Przekonaj się i przygotuj. Przez żołądek do serca.

Udostępnij