Jajka faszerowane. Nie wyobrażam sobie bez nich wielkanocnego stołu. Można je zrobić na wiele sposobów. Dziś pokaże Wam moje ulubione. To potrawa która gości na polskich stołach nie tylko od święta, ale także jako urozmaicenie śniadania. Jednak chyba nigdy nie smakuje tak dobrze jak właśnie wtedy. Te które najbardziej lubię to jajka faszerowane pieczarkami i jajka faszerowane awokado. Ale nie tylko. Przepadam także za jajkami faszerowanymi łososiem, kiełkami i beczułkami z jajek z szynki długo dojrzewającej. Różnorodność smaków jest ogromna – każdy znajdzie coś dla siebie.
Jaka faszerowane rzodkiewkami i zielonym ogórkiem
Jajka faszerowane rzodkiewkami to także ciekawy pomysł na wiosenne śniadanie.
Do ich zrobienia potrzebujemy:
-3 jajek
-kilku rzodkiewek
-małego ogórka
-około łyżki jogurtu naturalnego
-łyżeczki majonezu
-soli do smaku
Jajka gotuję na twardo. Najpierw obieram je ze skorupek i dzielę na pół. Ostrożnie wyjmują żółtko, które rozdrabniam widelcem. Rzodkiewkę oraz obranego ze skórki ogórka ścieram na tarce o małych oczkach. Łączę z żółtkiem. Dodaję jogurt, majonez i sól. Mieszam i nadziewam tym jajka. Dekoruję np. szczypiorkiem albo natką pietruszki.
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami to (prze)pyszna propozycja na świąteczny stół. Najlepiej zrobić je tego samego dnia, bo potem pieczarki ciemnieją.
Do ich zrobienia potrzebujemy:
-150g pieczarek
-3 jajek
-połowy cebuli
-około łyżki masła
-soli, pieprzu do smaku
-majonezu
Najpierw myję pieczarki, obieram je, kroję w plasterki i odgotowuję. Cebulę kroję drobno i podsmażam na maśle. Dodaję również pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem. Całość duszę pod przykryciem około 3 minut.
Następnie całość albo kroję bardzo drobno, albo wrzucam do maszynki. Najczęściej jednak wrzucam do blendera (opcja z szatkownicą).
W międzyczasie jajka gotuję na twardo a po ostygnięciu dzielę na pół i wyciągam z nich żółtka, które rozdrabniam jak poprzednio widelcem.
Do pokrojonych drobniutko pieczarek dodaję odrobinę majonezu oraz rozdrobnione żółtka. Nadziewam farszem pieczarkowym jajka. Dekoruję zieleniną.
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado są delikatne w smaku. Mogą być ciekawą opcją na przekąskę. Na przykład pięknie dekorują stół. Smakują wybornie!
Do ich zrobienia potrzebujemy:
-3 jajek
-połowy awokado
-pół ząbka czosnku
-kilku kropel soku z cytryny lub limonki
-soli do smaku
-łyżki jogurtu naturalnego
-łyżeczki majonezu
Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Jajka gotuję na twardo, kroję na pół i wyciągam żółtko. Żółtko rozdrabniam, po czym łączę z czosnkiem, pokrojonym w drobną kostkę awokado, oraz jogurtem i majonezem. Doprawiam do smaku solą.
Jajka faszerowane kiełkami
To jedne z moich ulubionych tego typu przystawek. Są lekkie. Ponadto przepis na nie jest bardzo prosty. Myślę że to fajny pomysł na potrawę wielkanocną.
Potrzebujemy:
-3 jajek
-kiełek, np jarmużu
-łyżki jogurtu naturalnego
-łyżeczki majonezu
-soli do smaku
Jajka gotuję na twardo, dzielę na pół, wyjmuję żółtko. Rozdrabniam je widelcem i łączę z pozostałymi składnikami. Taką pastą nadziewam nasze jajka.
Jajka z łososiem
Przyznam że je uwielbiam, ale z racji mojego obecnego stanu staram się unikać ryb wędzonych na zimno. Wam jednak polecam je z całego serca bo smak jest rewelacyjny!
Do zrobienia takich jajek potrzebujemy:
-3 jajek
-plastra wędzonego na zimno łososia
-łyżki jogurtu naturalnego
-łyżeczki majonezu
-soli do smaku
Najpierw jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na pół. Żółtka delikatnie wyciągamy i rozdrabniamy widelcem. Łososia kroimy jak najdrobniej. Mieszamy z żółtkiem, jogurtem i majonezem. Doprawiamy solą. Wierzch dekorujemy zieleniną – np. szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Jajka nadziewane szczypiorem
Takie faszerowane jajka przypominają mi smak pasty jajecznej. I dobrze, bo bardzo ją lubię. Kojarzą mi się z wiosną i pysznymi śniadaniami. Niemniej jednak doskonale nadają się na wielkanocny stół. Innymi słowy – niebo w gębie!
Do zrobienia tych jajek potrzebujemy jedynie:
-połowy pęczka szczypiorku
-3 jajek
-łyżki majonezu
-łyżki jogurtu naturalnego
-soli i pieprzu do smaku
Jajka po ugotowaniu na twardo i obraniu ze skorupek dzielimy na pół i tak jak poprzednio wyciągamy i rozdrabniamy żółtka. W międzyczasie szczypiorek drobno kroimy i mieszamy z resztą składników. Taką szczypiorkową pastą nadziewamy jajka.
Beczułki z jajek z szynką parmeńską
Uwielbiam je ale podobnie jak jajek nadziewanych łososiem, z uwagi na szynkę parmeńską, póki co unikam.
Do zrobienia beczułek z jajek potrzebujemy:
-6 jajek
-łyżki majonezu
-łyżki jogurtu naturalnego
-6 plastrów szynki parmeńskiej
-kiełków brokuła
-3 rzodkiewek
-soli i pieprzu
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Odcinamy jego górę i dół, tak by jajko mogło stać. Delikatnie wyciągamy żółtko, które następnie rozdrabniamy widelcem. Ponad jego połowę mieszamy z majonezem, kiełkami i jogurtem. Doprawiamy do smaku i nadziewamy jajka. Na koniec owijamy je szynką. Dekorujemy resztą żółtka i kiełkami.



