Moda na zdrowy styl życia spowodowała że coraz częściej świadomie sięgamy po produkty eko i inne zdrowe produkty spożywcze, a w tym między innymi miody. O ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm nie muszę nikomu opowiadać, bo właściwości prozdrowotne miodu znane są nam od pokoleń. Ciągle jednak mała część z nas słyszała o miodzie manuka. Może wpływ ma na to jego cena? Czym on się wyróżnia? Dlaczego kwota którą trzeba za niego zapłacić jest tak wysoka? Jak wpływa na nasze zdrowie? Gdzie go kupić, by nie nabić się samemu w przysłowiową butelkę, oraz na wiele innych pytań z nim związanych postaram się Wam dziś szczegółowo odpowiedzieć.
O miodzie manuka po raz pierwszy miałam okazję usłyszeć, a nawet go wtedy spróbować blisko 10 lat temu, kiedy to byłam jeszcze na studiach. Poczęstowała nim mnie wtedy moja ukochana Pani profesor, a zarazem promotor mojej pracy magisterskiej, nota bene dotyczącej właśnie m.in. pożytków pszczelich. Trafił do niej prosto z Nowej Zelandii, bo właśnie z tamtych rejonów świata pochodzi ta odmiana tego niezwykłego miodu.
A konkretniej z jej wschodnich suchszych części. Rośnie tam miododajny krzew zwany właśnie manuka, z kwiatów którego pozyskuje się ten cenny zdrowotnie miód.
Miód manuka a miody tradycyjne
Dlaczego niezwykłego? I czym on się właściwe różni od tradycyjnego miodu jaki mamy okazję kupić np. u polskich pszczelarzy?
Przede wszystkim zawartością pewnego związku organicznego zwanego Methylglyoxalolem, w skrócie nazywanego MGO. Co prawda związek ten występuje we wszystkich rodzajach miodów, a nawet w niektórych produktach spożywczych, a w tym m.in w serach. Jednak jego ilości są w nich jedynie śladowe. I to właśnie duże stężenie MGO w miodzie manuka sprawia że zdecydowanie wyróżnia się on swoimi niezwykłymi właściwościami leczniczymi.
Właściwości i zastosowanie miodu manuka
MGO wykazuje bowiem dość silne działanie przeciwbakteryjne i przez wielu stosowany jest jako naturalny antybiotyk. Zwalcza nawet odporne na antybiotyki szczepy bakterii, jak choćby niezwykle trudne w leczeniu paciorkowce, gronkowce, czy choćby odpowiedzialny za powstawanie wrzodów Helicobacter pylori. Oprócz tego hamuje także namnażanie się grzybów oraz wirusów. Oprócz tego miód manuka znacznie podnosi odporność naszego organizmu, wzmacnia układ pokarmowy oraz jest stosowany miejscowo, np. podczas odmrożeń czy chorób skórnych, np. na trudno gojące się rany, działając oczyszczająco i przeciwzapalnie. To jednak nie wszystko. Działa on także dobroczynnie na układ krążenia.Tak naprawdę spektrum jego zastosowań jest bardzo szerokie. My przeważnie stosujemy go podczas przeziębień, by wzmocnić organizm oraz zmniejszyć katar oraz ból gardła (nawet w przebiegu anginy). Teraz podczas ciąży zdecydowanie pomaga mi on w walce ze zgagą. Ja dodatkowo od czasu do czasu stosuję go także jako maseczkę na twarz, w wyniku czego skóra staje się promienna i jakby gładsza co widać praktycznie od razu gołym okiem.
W zasadzie nie ma przeciwwskazań do stosowania miodu manuka. Zrezygnować z niego powinny jedynie osoby uczulone na produkty pszczele. Także miodu raczej nie podajemy dzieciom młodszym niż jeden rok (zalecenia WHO), choć tu spotkałam się z wyjątkami.
Rodzaje miodów manuka
Warto zwrócić uwagę na oznaczenia na słoiczkach z miodem manuka, które informują nas właśnie o poziomie (stężenia) zawartości MGO. I tak są to np:
-MGO 30+
-MGO 100+
-MGO 200+
-MGO 300+
-MGO 400+
-MGO 550+
Oczywiście im wyższa wartość liczbowa tym lepiej – ponieważ oznacza ona większe stężenie MGO w miodzie oraz silniejsze jego działanie. Co za tym idzie wraz z tym wzrostem rośnie także cena miodu. Najdroższy więc będzie miód o oznaczeniu MGO 550+.
Najtańsze zaś będą analogicznie miody o minimalnej zawartości MGO.
Dla porównania wartość liczbowa MGO w polskich miodach to około 10+
Co ciekawe z czasem kiedy miód „dojrzewa” zawartość w nim MGO rośnie.
Jak stosować miód manuka?
Niestety MGO jest dość szybko wydalany z naszego organizmu dlatego warto też wiedzieć jak właściwie stosować miód manuka by jego działanie było dla naszego organizmu jak najskuteczniejsze. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie byśmy dodawali go do potraw, jednak najlepsze działanie osiąga się przy stosowaniu miodu manuka co dzień rano na czczo, najlepiej minimum pół godziny przed posiłkiem. Nie rozcieńczamy go wtedy wodą (nie rozpuszczamy w niej), zaś spożywamy po łyżce w czystej postaci, tak by zachować jak najwyższe stężenie substancji aktywnych (gównie MGO) w nim zawartych. Ważna jest także systematyczność i ciągłość jego stosowania.
Cena miodu manuka
Jak już wspomniałam im wyższa wartość MGO tym za miód zapłacimy więcej. Tu muszę was ostrzec przed wszelakimi okazjami cenowymi. Kupujcie swoje miody jedynie u sprawdzonych źródeł, np w dobrze znanych Wam sklepach zielarskich lub sklepach ze zdrową żywnością. Jest jeden warunek konieczny – miód manuka musi posiadać certyfikat. Daje on nam bowiem gwarancję jego autentyczności.
Prawdę mówiąc wiele z tych „okazji” jakie znaleźć można m.in. na stronach internetowych to zwykłe oszustwa. Prawdą jest bowiem że za dobry i uczciwy miód manuka trzeba zapłacić sporo. I tej ceny nie da się ominąć. Bo wynika ona z wielu uwarunkowań. M.in. z tego że krzewy z którego pozyskiwany jest miód manuka kwitną bardzo krótko, a co za tym idzie ilość wyprodukowanego z nich miodu jest znacznie mniejsza niż ogólne światowe zapotrzebowanie na niego.
Ponadto rdzenny krzew manuka z którego produkuje się miód manuka rosną jedynie w jednym rejonie świata. Ich kwiaty charakteryzują się dość wysoką wydajnością nektarową i są dobrym pożytkiem pszczelim dla owadów zapylających. Kosztowny jest także sam proces produkcji miodu manuka oraz badania certyfikujące ten produkt. A badań i testów jest całkiem sporo, ponieważ poddawana nim jest każda partia miodu, gdyż musi mieć ona dokładnie oznaczony poziom MGO, będący wyznacznikiem jego jakości.
Jak smakuje miód manuka?
Jeśli mam być szczera to jeśli chodzi o jego walory smakowe to zdecydowanie wolę od niego np. nasz rodzimy miód lipowy czy nawet rzepakowy. Niektórzy opisują jego smak jako ziemisty. Mnie bardziej kojarzy się on ze smakiem miodu wrzosowego. Może lekko ziołowego. Dość ciekawy, choć na pewno nie wszystkim przypadnie do gustu. Ale umówmy się nie o smak a właściwości zdrowotne w nim chodzi, bo to właśnie one powodują że miód manuka jest tak wyjątkowy i przez wielu traktowany jak produkt leczniczy.



