Do niedawna myśląc „grill” myślałam: „soczysty stek z karkówki”, „grillowana kiełbasa”, „grillowana golonka”. Jednym słowem- mięso. Dzieciaki jednak szybko to zweryfikowały. W ruch poszły warzywa, a nawet owoce! Zwykle te sezonowe, choć niekonicznie, o czym za moment się przekonacie. Dziś nie wyobrażam sobie już grilla bez sałatek, surówek, czy też grillowanych jabłek, kolorowej papryki, a nawet ananasów i bananów. Czasem na grillu ląduje też arbuz oraz szaszłyki m.in. z moreli i owoców egzotycznych- kiwi, mango, czy brzoskwini. To idealna alternatywa nie tylko dla wegetarian. Nie zawsze bowiem mamy ochotę na „ciężkie” kaloryczne jedzenie. W upalne dni chętniej sięgamy po lżejszą dietę. I choć owoce z grilla to sprawa nie tak oczywista jak mięsna wersja, to wierzcie mi równie smaczna i na pewno warta spróbowania.
Kolorowe szaszłyki owocowe na grilla? Czemu nie!
Tu macie w zasadzie pełną dowolność. Liczy się tu z pewnością kreatywność, którą się wykażecie. Szaszłyki potrafi zrobić chyba każdy z nas. Potrzebne są tylko szpadki do szaszłyków (obecne w ofercie marki Weber) i dowolne składniki, które akurat macie pod ręką.
Szaszłyki z morelami:
Składniki:
-morele
-papryka
-pomidorki koktajlowe
-ziemniaki
-oliwa z oliwek lub inny olej
-czosnek
-zioła, np oregano, bazylia
U nas świetnie sprawdzają się w tej roli wspomniane już wyżej przeze mnie morele, które lubię łączyć np z podgotowanymi wcześniej w mundurkach ziemniakami, pomidorkami koktajlowymi i papryką. Wszystkie te składniki nadziewam i smaruje marynatą zrobioną wcześniej z oliwy z oliwek lub innego oleju, np z pestek z winogron, wymieszanego z ulubionymi ziołami oraz świeżym przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość grilluję ze wszystkich stron przez kilkanaście minut.
Szaszłyki ze śliwkami:
Jak się okazuje na grilla równie dobrze nadają się śliwki, np.węgierki.
Idealnie współgrają np. z mięsem. Czego potrzebujemy do zrobienia szaszłyków ze śliwką?
-śliwek
-kilku plasterków szynki, np. parmeńskiej
-piersi z kurczaka
-czerwonej cebuli
-oleju
-ulubionych ziół, np chilli, czosnku, majeranku, czerwonej słodkiej papryki, itp
-powideł
Do oleju wsypujemy dowolne zioła i dodajemy łyżkę -dwie powideł. Mięso kroimy w drobne kawałki i smarujemy olejowo-ziołową marynatą.
Ze śliwek usuwamy pestki. Owijamy je szynką parmeńską. Wszystkie składniki na przemian nadziewamy na szaszłyk. Grillujemy ze wszystkich stron często obracając, przez około 25 minut.
Sałatki z grillowanymi owocami
Obowiązkowo do grilla robię też sałatki i surówki. W tym celu grilluję wcześniej obrane ze skórki i pokrojone w kawałki gruszki, pokrojonego w małe kawałki i obtoczonego w miodzie arbuza, plasterki buraka ćwikłowego, oraz pokrojony w plastry serek halloumi.
Całość zgrillowanych składników mieszam z liśćmi rukoli, nasionami słonecznika (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni) oraz oliwą. Wszystko na koniec skrapiam sokiem z limonki.
Nadziewane grillowane jabłka i gruszki
Najpierw ścinam górę jabłka a środek wydrążam z nasion. Jabłek nie obieram ze skórki.
W celu przygotowania farszu na patelni na średnim ogniu podsmażam masło, sproszkowany cynamon, miód, rodzynki, żurawinę i odrobinę rabarbaru. Cały czas mieszam. Ściągam z ognia po około 10 minutach i farszem nadziewam jabłka. Każde jabłko owijam folią aluminiową i grilluję aż będzie miękkie.
W identyczny sposób robiłam też nadziewane gruszki. Po prostu zastąpiłam nimi jabłka. I nadziałam tym samym farszem. Są równie smaczne, ale grillują się kilka minut dłużej.
Grillowany banan, jako przykład grillowanego deseru
A kto powiedział że na grillu nie można przygotować deseru? I to takiego pysznego jak ten! Banany obieram ze skórki, kroje w plasterki, układam na folii aluminiowej, z której formuję „kubeczki”. Banany polewam miodem, posypuję cynamonem, zmielonymi orzechami oraz migdałami. Całość grilluję aż całość zmięknie i nabierze odpowiedniego aromatu.
Grillowane owoce jako smaczny dodatek do mięs i ryb
Owoce takie jak gruszki, jabłka, czy śliwki idealnie współgrają z różnego rodzaju mięsem. Może być to wołowina, mięso drobiowe lub ryba. Tu z pomocą przyjść mogą nam nam akcesoria do grillowania, jak choćby żeliwny kociołek, w którym przyrządzić możemy np. gulasz, czy różnego rodzaju zupy.
A jeśli lubicie grillować i eksperymentować koniecznie zapiszcie się do newslettera Weber dzięki czemu nie ominą Was żadne nowości.
fot. weber.com



