arbuziaki.pl

Blog tematyczny o edukacji, lifestyle'u i DIY.

Lifestyle

Przepis na domowe hamburgery 

Przepis na domowe hamburgery 

Każdy z nas je uwielbia, ale wie, że nie powinien ich często jeść. Mowa tutaj o pysznych hamburgerach. Niestety nie są one najzdrowsze, chociaż nadal przepyszne. Co zrobić jeżeli tak bardzo je lubimy? Nie musisz się martwić. Pokażemy ci dzisiaj przepis na zdrowe i pyszne domowe hamburgery. 

Hamburgery przepis — co będzie potrzebne?

Czas przygotowywania domowych hamburgerów to około 20 minut. Przedstawiamy naprawdę dobry i szybki sposób na wielki głód dla dwóch osób.

Będzie ci potrzebne:

  • jedno opakowanie wege kotletów (opakowanie zawiera dwa kotlety)
  • dwie duże kajzerki
  • mała czerwona cebula
  • pomidor, najlepiej malinowy
  • dwa ogórki kiszone
  • kilka liści sałaty
  • dwa plastry sera
  • musztarda i ketchup do smaku
  • masło

Przygotowanie

Na początek przygotujemy warzywa. Cebulę kroimy w piórka i odkładamy na osoby talerz. Pomidory szatkujemy w grubsze plastry, ponieważ dzięki temu ich smak będzie bardziej wyczuwalny. To samo robimy z ogórkami kiszonymi. 

Gdy warzywa zostaną pokrojone, zabieramy się za przygotowywanie kotletów. Celowo podane zostały kotlety wege. Są one dobrą opcją dla osób lubiących niskokaloryczne dania. Kotlet z fasoli zawiera dużo białką i jest idealną alternatywą dla kotletów mięsnych. Odszukamy je bez problemu w popularnych marketach. Każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ wybór wegańskich kotletów jest naprawdę spory. Znajdziemy m.in. kotlety z fasoli, słonecznika czy z buraka. Każda opcja jest dobrym wyborem. 

Nasze „mięso” wyjmujemy z opakowania i smażymy na patelni z odrobiną oleju, aż się zarumieni. W tym czasie kroimy nasze kajzerki i opiekamy w piekarniku lub opiekaczu, by były chrupiące i smarujemy masłem do smaku.

Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, to nadszedł czas na najlepszą część gotowania, czyli składanie burgera. Zacznij od pomidora i następnie po kolei nakładaj sałatę, ser, kotlet, ogórek, cebulkę, a sam szczyt polej ketchupem i musztardą. Jeżeli już wszystko zostało na siebie nałożone, możesz przykryć składniki koroną z kajzerki.

Burgera podawaj z frytkami, ponieważ każdy wie, że to najlepsze połączenie. Frytki również można przyrządzić samemu i dzięki temu będziesz cieszyć się zdrowym i domowym jedzeniem. Po przygotowaniu tego hamburgera nie będziesz chciał jeść już innych, gwarantujemy. Smacznego!

Udostępnij