Powiedzcie, zdarza się Wam czasem zjeść jakiś niezdrowy fast food? Mnie (nie będę ukrywać) a i owszem, szczególnie podczas naszych rodzinnych weekendowych wypadów na miasto na zakupy do galerii. Choć przeważnie zdecydowanie staram się dbać o to co jemy. Nie lubię jednak wpadać w skrajności. I zamiast tradycyjnego obiadu z dwóch dań serwuję czasem moim chłopcom domowe burgery. Do ich zrobienia zainspirowała mnie ostatnio Aga z bloga Super dzieciaczki, która pokazała takie domowe pyszności na swoim fanpage’u. A że ja ostatnio miewam wilczy apetyt nie mogłam się im kompletnie oprzeć, postanawiając zrobić takowe samodzielnie. Sprawdzony przepis na bułeczki do hamburgerów miałam od mojej kochanej Anetki – mistrzyni wszelakich kuchennych wariacji, tak więc wszystko musiało się udać. No i oczywiście obowiązkowo sos. Całość komponuje się świetnie i smakuje wybornie. I przede wszystkim w przeciwieństwie do kupnych fast foodów jest zupełnie zdrowa. Zapraszam Was po przepis na domowe hamburgery.
Domowe hamburgery
Takie domowe hamburgery to doskonały sposób na przemycenie dzieciom w diecie mięsa oraz sporej ilości warzyw. Robiąc wszystko samemu w domu macie 100% pewność, że to co się w nich znajduje jest zupełnie zdrowe. Przygotowuje się je dość szybko a smakiem milion razy przewyższają te kupne. Opowiem Wam też z czego zrobić bułeczki do nich. Co do dodatków to proponuję Wam również domowy kotlet (jak go zrobić powiem za chwilę) oraz mnóstwo warzyw. W naszym przypadku były to:
- pomidory
- czerwona papryka
- ogórki
- ogórki konserwowe
- sałata (najlepiej karbowana) lub kapusta pekińska
- szczypiorek
Dodatkowo przydadzą się także
- prażona cebulka
- oraz topiony ser w plasterkach
Kotlety do burgerów robię podobnie jak kotlety mielone z tą różnicą że na kg mięsa dodaję 3 duże łyżki musztardy.
Tak więc mieszam ze sobą dokładnie: mięso, podsmażoną lekko drobno pokrojoną cebulę, jajko, wspomnianą musztardę, namoczoną w mleku kromkę chleba oraz doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.
Domowy sos do burgerów
Ten robi się błyskawicznie. Wystarczy jedynie dokładnie ze sobą zmieszać:
- łyżkę ketchupu
- 4 łyżki majonezu (np. kieleckiego)
- łyżkę musztardy
- łyżkę posiekanej cebuli
- szczyptę czosnku granulowanego
- łyżkę drobno posiekanego ogórka konserwowego
Następnie gotowy sos odstawiamy najlepiej na kilka godzin do lodówki w celu przegryzienia się składników.
Jeśli nie chce się Wam robić sosu, burgery możecie także podać z musztardą lub ketchupem.
Bułki do hamburgerów
No a teraz pora na najważniejsze – bułeczki do burgerów. Najlepsze są oczywiście te domowe. I właśnie takie dziś zrobimy. Potrzebne nam będą:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 8 dag drożdży w proszku
- 3 łyżki mleka w proszku
- 1,5 łyżeczki soli
- 230 ml wody
- 1 łyżka cukru
- 4 dag roztopionego masła
- 1 jajko
- sezam do posypania bułek
- mleko do ich posmarowania
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą i dobrze wyrabiamy. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po tym czasie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach małe kule lekko je spłaszczając. Bułki pozostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy je po wierzchu mlekiem i obficie posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do około 170º aż do zrumienienia.
Jeśli podoba Wam się nasz przepis na domowe hamburgery będzie nam miło jeśli podzielicie się nim ze znajomymi i udostępnicie dalej.



