Co roku oprócz dżemu z truskawek, śliwkowych powideł, kompotów z czereśni, konfitury z moreli oraz kiszonych ogórków, przygotowuję także przetwory z malin- dżemy i sok z malin. Ten ostatni wykorzystuję w okresie jesienno-zimowym jako dodatek do herbaty a także w czasie trwania przeziębień. Wspaniale działa on napotnie, pomagając w walce z wirusem i wzmacniając nasz organizm.
Właściwości zdrowotne malin
Zarówno owoce jak też liście malin zawierają spore ilości minerałów (jak wapń, żelazo, potas, czy magnez) a także witamin (m.in. C, B1, B2, B6 oraz E). Owoce bogate są też w pektyny, związki śluzowe, cukry i kwasy organiczne, w tym salicylowy (ten sam, który znaleźć możemy w aspirynie, czy polopirynie działających napotnie i przeciwzapalnie, oraz przeciwgorączkowo), jabłkowy i cytrynowy. Liście zaś zawierają związki żywicowe, kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy i sole mineralne, jak choćby sole wapnia, żelaza czy miedzi.
Już nasze prababcie wiedziały że sok z malin to doskonały środek wspomagający organizm w walce z przeziębieniami. Dlatego gdy łapie nas przeziębienie lub grypa warto sięgać wtedy po domowej roboty sok malinowy który obniży gorączkę oraz zadziała rozgrzewająco i antyseptycznie.
Oprócz tego, że sok z malin wzmacnia naszą odporność ma też kilka innych ważnych właściwości:
-zarówno owoce jak i liście malin pomagają obniżyć gorączkę, w czasie trwania infekcji wirusowych a także bakteryjnych jak choćby angina.
-sok z malin pomocny jest przy odchudzaniu, reguluje bowiem pracę układu pokarmowego, a ponadto oczyszcza organizm z toksyn
-garbniki zawarte w liściach skutecznie zmniejszają biegunkę, hamując rozwój bakterii jelitowych
-herbata z liści malin pomocna jest podczas porannych mdłości i wymiotów. Nie może być jednak pita w nadmiarze przez kobiety będące w ciąży, gdyż może doprowadzić do przedwczesnego porodu.
-obecne w malinach antocyjany obniżają poziom glukozy we krwi po posiłkach
-spożywanie malin obniża ciśnienie krwi
-olejki eteryczne zawarte w malinach mają działanie rozgrzewające
– badania pokazały że kwas ferulowy i beta-sitosterol zawarte w malinach, hamują rozwój nowotworów zarówno łagodnegych, jak i złośliweych, np. jamy ustnej oraz wątroby
-zawarty wmalinach potas bierze udział w regulacji gospodarki wodno- elektrolitowej organizmu
Przetwory z malin zimą
Oprócz tego że możecie zrobić sok z malin i konfiturę z malin, te możecie także z powodzeniem mrozić. Ja zasypuję je nieco cukrem i mrożę w specjalnych woreczkach strunowych. Potem po rozmrożeniu doskonale nadają się np. jako dodatek do budyniu, gofrów lub naleśników. Oprócz tego maliny – i to zarówno owoce jak i liście można też z powodzeniem suszyć.
Nie będę jednak ukrywać że co roku jeśli chodzi o maliny największe ich ilości przeznaczam na zrobienie soku malinowego i konfitur. I w takiej postaci je najbardziej lubię. Nie oszukujmy się – taki domowej roboty sok malinowy jest o niebo zdrowszy i lepszy od tego kupnego. Kupny sok malinowy ma niekiedy jedynie kilka procent malin w swej zawartości- sprawdźcie kiedyś na etykiecie. Poza tym robiąc sok malinowy domowej roboty znacie ich pochodzenie, wiecie gdzie rosły, czy było to miejsce z dala od oprysków, dróg i spalin samochodowych, itd. Na to również warto jest zwrócić uwagę.
Sok z malin przepis
Sok z malin jest idealny jako dodatek do herbaty, do owsianki, jaglanki, budyniu czy innych deserów. W takiej niezmienionej postaci przygotowywała go moja babcia, a jeszcze wcześniej jej mama.
Tradycyjny sok z malin – składniki
– 3 kg owoców malin
-2 kg cukru białego
Sok malinowy – przepis na domowy sok
Maliny należy najpierw dokładnie przebrać i oczyścić, po czym wsypywać partiami do dużego, suchego, czystego słoja, na przemian zasypując je cukrem. Ja próbowałam eksperymentować i zmniejszać jego ilość, jednak tu musicie uważać gdyż łatwo doprowadzić wtedy do sfermentowania malin – zwyczajnie gdy cukru będzie za mało, maliny zaczną Wam fermentować zamiast grzecznie puszczać sok. Gdy składniki się skończą, należy przykryć całość czystą najlepiej lnianą ściereczką i owinąć to gumką recepturką, by ściereczka się nie zsunęła i nic nie dostało się do środka słoja. Słój nakryć ręcznikiem, tak by nie dochodziło do niego światło i odstawić na około 4 dni, by maliny puściły sok. Po upływie tego czasu sok zlać przez gazę, odciskając maliny. Przelać do butelek lub słoiczków, szczelnie zakręcić i pasteryzować 5 minut. Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką do momentu aż całkowicie ostygną. Przechowywać w piwnicy lub lodówce.
Jak widzicie przygotowanie soku malinowego nie jest trudne i nie zajmuje jakoś szczególnie wiele czasu. W zasadzie sok po zasypaniu malin cukrem robi się sam. Wystarczy go potem rozlać do słoików, dobrze zakręcić, zagotować i gotowe.
Zobacz też nasze inne sprawdzone domowe sposoby na przeziębienia.



