Dla kogo z Was pieczenie orzeszków to świąteczna tradycja? U nas zdobią stół i na Wigilię i na Wielkanoc, choć i teraz w okresie karnawału robimy je nie raz i nie dwa. To kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową lub czekoladową. Można je piec w specjalnych maszynkach elektrycznych.
To kolejny z moich smaków dzieciństwa kojarzący mi się nieodzownie z babcią. I właśnie dzisiejszy przepis na orzeszki pochodzi z jej oryginalnego przepiśnika o pożółkłych już ze starości kartkach, ledwie się w nim trzymających, który to jest w naszej rodzinie od lat. Podobnie zresztą jak i maszynka do robienia orzeszków, wykonana chyba z żeliwa(?) z dwoma dość długimi rączkami, zakończonymi drewnianymi ręcznie robionymi uchwytami, całymi podziurawionymi przez korniki. Kładzie się ją na kuchni, smaruje odrobiną dosłownie tłuszczu (smalcu) i mocno rozgrzewa. W foremki wkłada się kawałki ciasta i porządnie dociska, czekając kilka chwil aż się upieką. Potem takie gotowe dwie „skorupki” nadziewa się ulubioną masą, skleja ze sobą i posypuje cukrem pudrem.
Przepis na orzeszki:
Orzeszki- składniki
Do zrobienia orzeszków potrzebujemy:
(na ciasto)
– 0,5 kg mąki pszennej
-3/4 kostki masła (prawie)
-pół łyżki smalcu
-2 jajka+ 1 żółtko
-3 łyżki octu
-1 łyżeczka cukru
-1 łyżeczka sody
(do przygotowania nadzienia czekoladowego)
-1/2 szklanki mleka
-1/2 szklanki cukru
-kostka masła
-4 łyżki kakao
-1 cukier waniliowy
-szklanka mleka pełnego w proszku (np.”niebieskiego” albo łaciatego)
Orzeszki-wykonanie
Składniki na ciasto zagnieść dobrze do całkowitego wymieszania składników. Piec w maszynce aż staną się rumiane. Brzegi wyrównać nożykiem (nadmiar ciasta usunąć).
Mleko, cukier i masło rozpuścić na kuchence, mieszając aby zrobiła się jednolita masa (nie gotować). Zdjąć z ognia i do gorącego wsypać cukier waniliowy, kakao oraz mleko w proszku cały czas energicznie mieszając np. tłuczkiem (dokładnie wymieszać). Można dodać zmielonych wcześniej orzechów włoskich. Przekładać orzeszki jeszcze ciepłym nadzieniem. Schłodzić w lodówce, a przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



