Przepis na sernik na bazie jogurtu greckiego znalazłam w starym przepiśniku mamy.
Wiesz, wyznaję zasadę (całkiem przyjemną), że niedziela bez słodkości to dzień stracony! Dlatego kiedy Marcinek zapytał : „Mamusiu, masz coś słodkiego?”, postanowiłam że tym razem zrobię ten nieziemski sernik. Dlaczego nieziemski? Kochana jest tak delikatny, że wręcz rozpływa się w ustach, dosłownie jakbyś delektowała się obłoczkiem! Do tego ma jeszcze jedną zaletę- w dużej części składa się z jogurtu, a jogurt to nabiał, który od lat przemycam Marcinkowi, bo mleko, śmietana (nawet bita), sery, serki (te słodkie też) to ZUO. Nie znosi ich wręcz, dlatego aby dostarczyć mu wapnia produkty mleczne wplatam we wszystko w co możliwe, tak by nie wyczuł ich smaku. I w tym przypadku udaje się to w 100%!
Sernik nie jest zbyt słodki– takie ciasta lubię najbardziej. Najlepiej smakuje schłodzony.
Sernik na bazie jogurtu greckiego- czego potrzebujesz?
Do wykonania ciasta (kruchego):
- 3 szklanek mąki pszennej
- szczypty soli
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 2 łyżeczek cukru waniliowego
- pół szklanki cukru
- 6 żółtek
- 250 g margaryny
Do wykonania masy jogurtowej:
- 6 białek
- szczypty soli
- szklanki cukru
- 3 dużych kubków jogurtu greckiego
- 2 budynie waniliowe (80 g)
- dowolnych owoców pokrojonych w kostkę (np. brzoskwiń, mogą być z puszki)
Jeśli ciasto kruche robisz pierwszy raz może wydawać Ci się że „mokrych” składników jest zbyt mało w stosunku do sypkich. Taki jednak jego urok. Musisz je po prostu dobrze wyrobić. W tym celu Przesiej mąkę, zmieszaj z resztą sypkich składników i posiekaj z margaryną. Dodaj żółtka i dobrze wyrób. Podziel na dwie części- jedną większą, drugą mniejszą. Mniejszą odłóż do lodówki, a większą rozwałkuj i wyłóż nim dno blaszki (40x27cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj je w wielu miejscach widelcem i podpiecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
W międzyczasie ubij białka ze szczyptą soli, po czym dodaj do nich cukier i ubijaj dalej na gładką bezę. Wsyp budyń i wszystko zmiksuj. Teraz powoli dodawaj jogurt delikatnie mieszając łyżką oraz pokrojone drobno owoce. Wylej masę na wystudzone podpieczone ciasto a z jego surowej reszty zrób „robaczki” ścierając je na tarce o grubych oczkach. Posyp nimi wierzch i piecz około 45 minut w 180 stopniach aby wierzch zdążył się zarumienić. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale drzwiczki uchyl dopiero po 30 minutach. Zostaw tak jeszcze ciasto na godzinę aby bardzo powoli stygło.
A Ty, lubisz sernik? Ja baaardzo! 😉




